Douglas: een van de meest gebruikte soorten hout in Nederland. De houtsoort wordt steeds populairder in Nederland. Het hout heeft een mooie warme kleur die onder invloed van weer langzaam vergrijst. Maar het hout is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo zou u ervoor kunnen kiezen om het hout te impregneren. Zo behoudt het langer de originele kleur. Lees hier over de meest gestelde vragen!
Waar komt het vandaan?
Wat is het voordeel van douglas?
Is douglas geïmpregneerd?
Wel of geen vellingkant, wat zijn de verschillen?
Douglas is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze spar heette origineel ‘Oregon Pine’, wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken. De boom werd rond 1830 ingevoerd door de Britten als parkboom. Pas in het begin van de 20e eeuw werd pas de economische waarde van het hout ontdekt en daarmee dus de eerste bossen in Europa aangeplant. Hierna ging het snel en groeide de spar tot een van de populairste bomen in Nederland!
De douglasspar groeit zoals hierboven genoemd in Amerika tot wel 100 meter, zijn Europese broertje reikt tot maar liefst 50-60 meter. Deze hoogten maken dat een douglasspar ook de hoogste boom van Nederland is, op het Koninklijke landgoed ‘Het Loo’ bij Apeldoorn. De boom heeft een hoogte van maar liefst 50,3 meter, naast andere exemplaren van 45-49 meter hoog. Hiermee zijn het dus de hoogste bomen van Nederland!
Wat meer praktische informatie; door de hoogten van de douglasspar kunt u het hout in lengtes tot wel 10 meter bij Tuinhout Compleet bestellen!
Het hout is populair vanwege zijn duurzaamheid, wat het te danken heeft aan zijn hardheid en hoeveelheid hars. Het hout is een van de sterkste soorten naaldhout, sterker dan grenen of vuren. Daarnaast is het hout erg voordelig t.o.v. van andere duurzame houtsoorten en is daarmee dus onmisbaar in de Nederlandse tuinen geworden!
Doordat Douglas erg duurzaam is krijgen schimmels minder snel de kans om het hout aan te tasten. Dit komt door het kernhout wat binnenin het hout zit. Dit kernhout bevat veel hars wat continu hard wordt, waardoor de schimmels weinig kans krijgen om het hout aan te tasten. Zo gaat het hout veel langer mee en gaat het minder snel rotten.
Als we er verder op ingaan hebben alle houtsoorten ook een specifieke duurzaamheidsklasse. Douglas heeft een duurzaamheidsklasse 3. In vergelijking met bijvoorbeeld het bekende vurenhout is dat ontzettend goed, want vurenhout heeft slechts een duurzaamheidsklasse 5. Met betrekking tot de duurzaamheidsklasse geldt: hoe hoger het getal (1 tot 5), hoe slechter het hout tegen invloeden van buitenaf kan.
Douglas is goed bewerkbaar, omdat het een vrij zachte en massieve naaldhoutsoort is. Hierdoor is het materiaal goed te zagen, boren, schroeven, frezen, etc.
Douglas is op grote schaal te koop. In de meubelindustrie wordt er vooral gebruik gemaakt van tuinmeubilair zoals tuinbanken en terras tafels. Maar deze houtsoort werkt ook uitstekend voor binnen meubels: denk aan kasten, bedden en opbergrekken. Ook kunnen er stelen en handgrepen gemaakt van worden.
Na een periode van de invloed van wind, zon en regen zal het materiaal gaan verkleuren naar een mooie grijze tint. Als u liever de originele hout tint langer wilt behouden kunt u geïmpregneerd douglas kopen waardoor het langer zijn kleur houdt.
Nog een van de eigenschappen van douglas is dat het een duurzaamheidsklasse 3 heeft, dat betekent dat het hout onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Wilt u langer de originele kleur behouden adviseren wij om geïmpregneerd hout te kopen. Bij Tuinhout-compleet kunt u voordelig geïmpregneerd hout bestellen. Door de behandeling wordt het hout ook nog wat duurzamer.
Douglas heeft van nature al een hoge duurzaamheid. Hierdoor is douglas een milieuvriendelijk alternatief. Geïmpregneerd Vuren wat veel schadelijke stoffen bevat moet geïmpregneerd worden om dezelfde duurzaamheid te bereiken die Douglas al heeft. Grenen hout delen bevatten vaak meer spinthout dan douglas, deze zijn onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Veel hout dat u buiten gebruikt kan geïmpregneerd worden. Bij het verduurzamen van het hout worden met een impregneermiddel schimmel- en insectwerende stoffen doordrongen in het hout. Na dit proces gaat het hout vijf keer langer mee dan normaal. Omdat douglas van nature al erg duurzaam is, wordt dit hout na het proces van impregneren. Nog duurzamer en gaat het dus ook nóg langer mee.
Douglas hout kan behandeld en onbehandeld toegepast worden. Voor buitengebruik is behandeling of verduurzaming niet noodzakelijk. Dit komt doordat douglas van nature al een duurzaam product is, dat onbehandeld ca. 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Toch kiezen veel mensen voor geïmpregneerd douglas, omdat na een periode van zon, regen en wind het hout snel verkleurt. Het hout krijgt dan een grijze tint en is de warme gelige kleur van het hout verdwenen. Toch is voor dit probleem een andere oplossing en hoeft u uw douglas niet meteen te impregneren. Door de originele kleur te behouden kunt u douglas olie op terpentinebasis gebruiken. Deze olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Bij deze methode hoeft u het hout niet direct te impregneren.
Wanneer u een overkapping of veranda bouwt of laat bouwen, wilt u uiteraard een dak met een mooi design. Dakbeschot is speciaal gemaakt om een mooie uitstraling te creëren én is een stevige ondergrond voor de dakbedekking. Wij verkopen dakbeschotplanken die gemakkelijk te bevestigen zijn door het schuifsysteem. Hierdoor klik je de planken als het ware in elkaar. Ook leveren wij planken met én zonder vellingkant hout.
Vellingkanten zijn de schuine kanten die aangebracht zijn op de dakbeschot planken. Vellingkanten verminderen de kans op beschadigingen van elementen en de kans op verwondingen van gebruiker. Bovendien kunnen de vellingkanten ook puur ter versiering worden aangebracht. Doordat de plank aan twee kanten een schuine rand heeft, ontstaat er een kleine v-gleuf. Er is ook de mogelijkheid om de vellingkant maar aan één kant van de plank toe te passen. Dit oogt net weer even iets anders!
Wanneer kiest u voor een dakbeschot mét vellingkant en wanneer kiest u voor een dakbeschot zonder vellingkant? Voor de kwaliteit van het dakbeschot maakt dit geen verschil. Wat u kiest is aan u, het verschil is enkel de uitstraling. Een dakbeschot zonder vellingskant wordt een plat dak waarbij het dak er als één geheel uit ziet. Bij het dakbeschot mét vellingkant ontstaat een zoals hierboven al aangekaarte v-gleuf. Op deze manier ziet u echt dat er planken gebruikt zijn waardoor er een levendige uitstraling ontstaat. Als klant bepaalt u natuurlijk wat uw voorkeur heeft.