Het kan voorkomen dat wanneer u net een schutting heeft geplaatst, of een tuinhuis heeft gebouwd, dat er toch wat hars uit het nieuwe hout loopt. Hout is een natuurlijk product, en daarom, ook al is het bewerkt, er kan altijd een beetje hars naar buiten komen. Dat is natuurlijk niet gewenst. Gelukkig kunt u het snel eenvoudig verwijderen!
Het is een kleverige substantie die door de boom zelf wordt aangemaakt. Het biedt de boom bescherming tegen infecties en virussen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de boom. Als de bast van de boom beschadigd raakt, komt er hars naar buiten wat dient als een soort beschermlaag voor de boom. Hoeveel van deze substantie de boom aanmaakt hangt af van de soort boom. Wanneer het wat is opgedroogd is het gelukkig simpel te verwijderen. Het komt weleens voor dat u groen spikkels ziet op grenenhout, dit komt vaak door de vermenging van impregneermiddel met de hars.
Hars bestaat voornamelijk uit een combinatie van harszuren, oliën en vluchtige stoffen, zoals terpenen. Deze stoffen maken hars kleverig en moeilijk te verwijderen wanneer het in contact komt met houtoppervlakken. De exacte samenstelling kan variëren afhankelijk van de boomsoort, maar deze bestanddelen zorgen ervoor dat hars stevig aan het hout blijft hechten.
Nu we weten wat hars is, kunnen we begrijpen waarom het soms uit hout, zoals planken van een schutting, naar buiten treedt. Hars komt vaak naar buiten wanneer dit geactiveerd wordt door warmte. Bij hoge temperaturen warmt het hout op en wordt het hars dun en vloeibaar. Hierdoor gebeurt dit meestal in de zomer. Zo kan het zelfs voorkomen dat de verflaag los zal laten. Daarom is het belangrijk om houtsoorten waar veel hars in voorkomt te bewerken met impregneer.
Het verwijderen van hars van hout kan een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken kunt u het houtoppervlak weer in perfecte staat herstellen. Hieronder vindt u drie praktische tips om hars in hout effectief te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.
Extra tip: Afwerken met beits of lak
Na het verwijderen van de hars is het een goed idee om het hout te behandelen met een beschermende beits of lak. Dit helpt om te voorkomen dat hars in de toekomst opnieuw naar buiten komt en zorgt voor een mooie, duurzame afwerking van het hout.
Heeft u net nieuw hout gekocht en wilt u deze zo goed mogelijk beschermen en behandelen? Houdt er dan rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat uw hout gaat ‘bloeden’. Wat is dit en wat kun je er tegen doen?
Wanneer uw hout gaat ‘bloeden’, verliest het hout vloeistof. De kleur van deze vlekken op het hout is rood/bruin, vandaar dat er wordt gezegd dat het hout ‘bloed’. Het bloeden van het hout gebeurt omdat het hout vochtig wordt. Hierdoor gaan de inhoudsstoffen van het hout lekken. Dit gebeurt voornamelijk bij looizuurhoudende houtsoorten. Denk hierbij aan de hardhoutsoorten Keruing, Eiken en Ayous. Looizuur is oplosbaar in vocht.
Als het bijvoorbeeld regent of u behandelt het hout met verf op waterbasis, kan het gebeuren dat het hout gaat bloeden. Gelukkig heeft dit absoluut geen invloed op de duurzaamheid van uw hout!
Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk uw hout gaat bewerken én verwerken. Hierdoor zal uw hout niet gaan bloeden. Heeft u geen tijd om uw hout te bewerken en te verwerken? Leg het hout dan absoluut niet op een stenen ondergrond. Dit zorgt ervoor dat wanneer uw hout gaat bloeden er lelijke witte vlekken op de stenen verschijnen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.
Probeer tevens te zorgen dat u uw hout droog legt en niet direct in de zon laat liggen. Heeft u verder geen plek en is het niet mogelijk om uw hout niet op stenen te leggen? Zorg er dan voor dat uw hout niet direct op de grond ligt en leg er een zeil overheen zodat uw hout niet nat wordt.
Iedere zomer krijgen we weer vragen over de kwaliteit van het hout. Waarom zitten er scheuren of spleten in mijn zelf geplaatste blokhut, vlonder, tuinhuis etc.? Zoals u waarschijnlijk al raad, ligt dit probleem niet aan de kwaliteit van ons hout. De gehele houtindustrie krijgt sinds jaar en dag deze vragen. Daarom leggen wij u alvast uit waarom scheuren en spleten in uw hout vormen.
Zoals u al hebt gelezen hiervoor is hout een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt(uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan.
Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout!
Verreweg de belangrijkste vraag is of u het hout voor binnen- of buitengebruik toepast. Wilt u het hout binnen gebruiken voor meubels of een vloer? Kies dan voor gedroogd hout en laat het hout eerst een of twee dag acclimatiseren in de kamer waar het toegepast zal worden.
Wilt u bijvoorbeeld een vlonder leggen van planken? Gedroogde planken zijn dan overbodig, aangezien een vlonder in Nederland regelmatig nat regent. Daarnaast moet gedroogd hout eerst weken in de droogkamer, waardoor logischerwijs de prijs van het hout stijgt. Let wel op dat u genoeg ruimte tussen de planken laat wanneer u een vlonder wil construeren, het hout kan werken en ventileren!
Tips om minder scheuren in het hout te krijgen:
Maar bedenk nog steeds, scheuren zijn niet erg! Vaak zegt het iets over de sterkte en leefbaarheid