Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

12 februari 2025 door Joffrey van Ravestein
Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

Het monteren van gevelbekleding van Ayous en Frake vereist aandacht voor detail, vooral bij het gebruik van specifieke profielen zoals het Rhombus, Triple Rhombus en Barcode profiel. Je hebt twee mogelijkheden om een gevel te bekleden namelijk, horizontaal en verticaal.

Daarnaast kan je kiezen voor een open gevel of een gesloten gevel. Beide hebben een andere manier van montage en soort materialen nodig. Hieronder een lijst van producten die nodig zijn voor open en gesloten gevelbekleding.

Soorten constructies en benodigdheden

Gesloten Gevelbekleding

Voor een gesloten gevelbekleding zijn specifieke materialen en bevestigingsmethoden vereist om duurzaamheid en esthetiek te waarborgen. Hieronder volgt een overzicht van de benodigde materialen en aandachtspunten.

1. Geschikte gevelprofielen

Voor een gesloten gevel kunnen profielen van Ayous of Fraké triple rhombus worden gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere geschikte profielen die passen binnen dit systeem.

2. Bevestigingsmaterialen

Om de gevelbekleding stevig en duurzaam te bevestigen, worden de volgende bevestigingsmiddelen aangeraden:

  • RVS bolkopnagels of RVS schroefnagels voor een sterke verbinding.

  • RVS schroeven om de verschillende lagen stevig vast te zetten.

3. Constructieve elementen

  • Hoeklatten zorgen voor een nette afwerking en versteviging van de hoeken.

  • Ventilatielatten (schuin geplaatste latten bij verticale gevels) zorgen voor een goede luchtcirculatie achter de gevelbekleding.

  • Ribben met een duurzaamheidsklasse van 1, 2 of 3, wat garant staat voor een lange levensduur van de constructie.

4. Bescherming tegen vocht en damp

Een goede vochthuishouding is essentieel voor de levensduur van een gesloten gevel. Daarom zijn verschillende folies nodig:

  • Dampopen en waterkerende folie aan de buitenzijde. Let op: voor gesloten gevelbekleding moet een ruitjesfolie worden gebruikt.

  • Dampdichte folie aan de binnenzijde, achter de isolatie. Dit voorkomt dat vocht vanuit de binnenruimte in de constructie trekt.

5. Isolatie en afdichting

  • Isolatiemateriaal draagt bij aan een energiezuinige en goed geïsoleerde gevel.

  • Tengelband wordt gebruikt om schroeven waterdicht af te sluiten op de ribben, wat lekkages voorkomt.

Door deze materialen en technieken zorgvuldig toe te passen, wordt een gesloten gevel gerealiseerd die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook duurzaam en weerbestendig.

Open Gevelbekleding

Bij een open gevelbekleding is het belangrijk om de juiste materialen en technieken te gebruiken om duurzaamheid, ventilatie en een strakke afwerking te garanderen. Hieronder volgt een overzicht van de essentiële onderdelen en aandachtspunten.

1. Geschikte gevelprofielen

Voor een open gevelbekleding zijn Rhombusprofiel en Barcodeprofiel geschikt. Rhombus zorgt voor een moderne en strakke uitstralingen, terwijl de barcode meer een speelser effect kan bieden door het variëren van breedtes tussen de latten.

2. Constructieve elementen

  • Zwarte panlatten: zorgen voor een esthetisch mooie achtergrond, waardoor de open ruimtes tussen de profielen minder opvallen.

  • Hoeklatten: voor een nette afwerking en extra versteviging van de hoeken.

  • Ventilatielatten (schuin geplaatste latten bij verticale gevels): essentieel voor een goede luchtcirculatie achter de gevelbekleding.

  • Ribben met een duurzaamheidsklasse van 1: deze houtklasse garandeert een lange levensduur en goede weersbestendigheid.

3. Bevestigingsmaterialen

Om de gevel stevig en veilig te monteren, worden de volgende bevestigingsmiddelen aanbevolen:

  • RVS bolkopnagels of RVS schroefnagels voor een sterke en roestbestendige bevestiging.

  • RVS schroeven voor een solide montage van verschillende onderdelen.

4. Bescherming tegen vocht en damp

Een open gevel vraagt om speciale folies die bestand zijn tegen weersinvloeden:

Dampopen en waterkerende folie: beschermt de achterconstructie tegen vocht terwijl het dampdoorlatend blijft.

Let op! Voor open gevelbekleding moet een UV-bestendige dampopen folie worden gebruikt, omdat de folie blootgesteld wordt aan zonlicht.

Dampdichte folie: geplaatst aan de binnenzijde, achter de isolatie, om te voorkomen dat vocht vanuit de binnenruimte in de constructie trekt.

5. Isolatie en afdichting

  • Isolatiemateriaal: draagt bij aan thermisch en akoestisch comfort.

  • Tengelband: voorkomt dat water langs de schroeven in de constructie dringt en zorgt voor een waterdichte afsluiting.

Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

Voorbereiding van het hout

U kunt uw gevel op verschillende manieren bekleden, dit doormiddel van verschillende profielen in zowel horizontaal als verticaal, open of gesloten. Bekijk hier de mogelijkheden die wij aanbieden om uw gevel zo goed en mooi mogelijk te bekleden! Elk profiel heeft zijn eigen aandachtspunten en afwerking.

Het gebruik van messing-en-groefdelen wordt sterk afgeraden vanwege het intensieve onderhoud. Kies bij voorkeur voor rombusprofielen met overlap of een profiel met een rechte vorm, zoals open barcodeprofiel of enkele rhombuslatten. Om schotelen te minimaliseren, vooral aan de zuidkant van gebouwen, is het verstandig een beperkt profielbreedte te hanteren.

Na levering moet het hout zo snel mogelijk worden gemonteerd. Als dit niet mogelijk is, bewaar het hout dan in de buitenlucht op drooglatten, vastgebonden met een bandje. Zorg ervoor dat het hout geen contact heeft met de grond en bescherm het tegen direct zonlicht of vochtige ruimtes zoals in een garage.

Houd rekening met de natuurlijke werking van het hout. Ayous en Frake zijn stabiele houtsoorten maar ventilatie blijft essentieel om krimp en uitzetting te minimaliseren want dit kan voorkomen.

Wat moet je doen voor het regelwerk voor gevelbekleding?

Horizontale gevel

Voordat je de ribben monteert, is het belangrijk om eerst een dampdichte folie aan te brengen tegen de muur of wand, dus geen dampopen folie. Dit voorkomt dat vocht uit de binnenruimte de gevel binnendringt en schade veroorzaakt.

Bij een muurconstructie met een steenachtig binnen- spouwblad worden eerst hoekankers op de muur bevestigd, waaraan ribben van bijvoorbeeld 45 x 70 mm worden bevestigd. Bij een houten binnen- spouwblad is dit niet nodig.

Daarna plaats je de regels verticaal tussen de constructie. Bij een open gevel is het belangrijk om ribben te gebruiken van duurzaamheidsklasse 1 of 2 omdat deze meer blootgesteld worden aan het buitenklimaat. Voor gesloten gevels kun je duurzaamheidsklasse 1 t/m 3 kiezen.

Houd een afstand van 50 tot 60 cm tussen de regels aan. Dit zorgt voor een stevige en strakke afwerking van je gevel. Met deze aanpak creëer je een duurzame, goed geventileerde en nette gevelbekleding!

Om te voorkomen dat er bij het vastschroeven openingen ontstaan waar water door kan sijpelen, is het aan te raden om tengelband tussen de regels en de muur te gebruiken.

Wil je extra isolatie? Dan kun je tussen het regelwerk isolatiewol aanbrengen om kou en warmteverlies te beperken.

Als je isolatiewol gebruikt, is goede ventilatie achter de gevelbekleding essentieel. Zorg daarom voor ventilatieopeningen aan de boven- en onderzijde van de gevel van minimaal 20 cm2. Zodat vochtproblemen worden voorkomen en de gevel goed kan ademen.

Maak je een open horizontale gevel? Let dan op de volgende punten:

  • Verf de achterliggende latten zwart, zodat ze zo min mogelijk opvallen tussen de openingen.

  • Gebruik een dampopen, UV-bestendige folie in plaats van een standaard dampopen folie.

Na het plaatsen van de folie monteer je de latten. Bij een horizontale gevelbekleding gebruik je een enkele ventilatieregels om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie achter het hout.

Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

Verticale gevel

Voordat je begint met het plaatsen van de ribben, is het belangrijk om eerst een dampdichte folie aan te brengen. Dit voorkomt dat vocht uit de binnenruimte in de gevel trekt en schade veroorzaakt.

Bij een muurconstructie met een steenachtig binnen- spouwblad wordt eerst hoekankers op de muur bevestigd, waaraan ribben van bijvoorbeeld 45 x 70 mm worden bevestigd.

Voordat je begint met het plaatsen van de ribben, is het belangrijk om eerst een dampdichte folie aan te brengen. Dit voorkomt dat vocht uit de binnenruimte in de gevel trekt en schade veroorzaakt.

Daarna monteer je de regels verticaal tegen de muur. Om te voorkomen dat er bij het vastschroeven openingen ontstaan waar water door kan sijpelen, is het aan te raden om tengelband tussen de regels en de muur te plaatsen.

Houd een afstand van 50 tot 60 cm tussen de regels aan. Dit zorgt voor een stevige en strakke afwerking van je gevel. Met deze aanpak creëer je een duurzame, goed geventileerde en nette gevelbekleding!

Wil je extra isolatie? Dan kun je tussen het regelwerk isolatiewol aanbrengen om warmteverlies en kou zo veel mogelijk te beperken.

Bij de isolatie is een goede ventilatie achter de gevelbekleding essentieel. Zorg daarom voor ventilatieopeningen aan zowel de boven- als onderzijde van de gevel van minimaal 20 cm2 . Dit helpt om vochtproblemen te voorkomen en de levensduur van de bekleding te verlengen.

Maak je een open gevel? Dan zijn er twee extra aandachtspunten:

  • Verf de achterliggende latten zwart, zodat ze minder opvallen tussen de openingen.

  • Gebruik een dampopen, UV-bestendige folie in plaats van een standaard dampopen  folie.

Na het plaatsen van de folie monteer je de latten. Bij een verticale gevelbekleding is een dubbele ventilatielat nodig. Dit betekent dat je een ventilatielat plaatst met daartegen een panlat die schuin afloopt, zodat water niet op de regels blijft liggen en vochtplekken worden voorkomen.

Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

Montage van de planken op de gevel

Bij het monteren van houten gevelbekleding is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en enkele basisregels te volgen. Gebruik altijd RVS schroeven voor de regels in de spouw en RVS bolkopnagels of schroefnagels voor de houten bekleding en zorg ervoor dat de koppen op het houtoppervlak blijven. Als ze te diep in het hout worden geplaatst, kan dit leiden tot vervuiling en beschadiging van het materiaal. Om de voorkomen dat het hout gaat splijten wordt voorboren aanbevolen.

Schroeven of nagels moeten minimaal 50 mm van het uiteinde van de plank worden geplaatst om scheurvorming te voorkomen. Gebruikelijk is om houtbreedtes tot 90 mm met 1 nagels in het midden vast te zetten en bij bredere planken vanaf 120 mm, is het aan te raden om twee schroeven of nagels per plank te gebruiken, met een minimale afstand van 15 mm tot de rand.

Houd rekening bij een gesloten gevel met de natuurlijke werking van hout door 2 tot 3 mm ruimte tussen de planken te laten. Dit voorkomt problemen door uitzetting en krimp. De onderkant van de gevelbekleding moet minimaal 30 cm boven de grond blijven om opspattend water en vochtproblemen te voorkomen. zaag de onderkant altijd schuin aan voor een betere afwatering.

Bij een open gevel moet je altijd rekening houden met een tussenruimte van 5 tot 7mm en zaag de onderkant altijd schuin aan voor een betere afwatering.

Bij het afwerken kun je gebruikmaken van hoeklatten of planken op een van de onderstaande manier te monteren.

Montage-instructies voor Ayous en Frake gevelbekleding

Onderhoud van gevelbekleding

Om scheuren en rot in het hout te voorkomen , is het belangrijk om de kopse kanten van de planken goed te behandelen met een kopse kant sealer. Dit helpt om het hout beter te beschermen tegen vocht en droogte.

Houtsoorten zoals Ayous en Fraké vergrijzen op een natuurlijke en egale manier, wat zorgt voor een mooie uitstraling. Wil je de vergrijzing vertragen? Dan kun je het hout beitsen of oliën, met remmers longlife en kh lazuur kleurloos. vooral als het veel wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Kiest u voor een kleurloze variant moet u rekening houden met een hogere onderhoudsfrequentie dan een dekkende beits.

Daarnaast is regelmatig reinigen essentieel om vuilophoping te voorkomen en de levensduur van de gevelbekleding te verlengen. Zo blijft je gevel langer mooi en in topconditie.