Douglashout: een van de meest gebruikte soorten hout in Nederland. De houtsoort wordt steeds populairder in Nederland. Het hout heeft een mooie warme kleur die onder invloed van weer langzaam vergrijst. Maar het hout is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo zou u ervoor kunnen kiezen om het hout te impregneren. Zo behoudt het langer de originele kleur.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel ‘Oregon Pine’, wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken. De douglasspar werd rond 1830 ingevoerd door de Britten als parkboom. Pas in het begin van de 20e eeuw werd pas de economische waarde van het hout ontdekt en daarmee dus de eerste bossen met douglassparren in Europa aangeplant. Hierna ging het snel en groeide de douglasspar tot een van de populairste bomen in Nederland!
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3, dat betekent dat het hout onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Door de mooie uitstraling en gunstige prijs is Douglas een goede vervanger voor eikenhout en grenenhout. Wilt u langer de originele kleur behouden adviseren wij om geïmpregneerd Douglas hout te kopen. Bij Tuinhout-compleet kunt u voordelig geïmpregneerd Douglashout bestellen. Door de behandeling wordt het hout ook nog wat duurzamer.
Douglashout is makkelijk te zagen of schaven, omdat het een zachte houtsoort is. Wij raden aan om het niet direct te bevestigen op metaal: dit voorkomt lelijke vlekken op het hout. Dit komt door de looizuur dat in Douglashout zit. Looizuur en metaal gaan niet goed samen waardoor vlekken kunnen ontstaan. Wij verkopen Douglas in verschillende afmetingen. Dit maakt het extra geschikt voor het bouwen van een overkapping of tuinhuis.
Doordat Douglas hout erg duurzaam is krijgen schimmels minder snel de kans om het hout aan te tasten. Dit komt door het kernhout wat binnenin het Douglas hout zit. Dit kernhout bevat veel hars wat continu hard wordt, waardoor de schimmels weinig kans krijgen om het hout aan te tasten. Zo gaat het Douglas hout veel langer mee en gaat het minder snel rotten.
Douglas hout is goed bewerkbaar, omdat het een vrij zachte en massieve naaldhoutsoort is. Hierdoor is het materiaal goed te zagen, boren, schroeven, frezen, etc.
In vergelijking met andere (hard)houtsoorten met dezelfde eigenschappen is Douglas een goedkoop alternatief die voldoende duurzaam is voor buitenmeubels, inrichting, hekken en schuttingen.
Douglas hout heeft een hoge (buig)sterkte en een hogere sterkteklassen en buigweerstand vergeleken andere naaldsoorten.
Vers Bezaagd
Laten we beginnen met vers bezaagd hout. Vers bezaagd betekent dat de balken, palen of planken een ruw oppervlak hebben. Splinters in het hout is dan ook niet ongebruikelijk. Daarnaast is ons bezaagde hout meestal vers gezaagd, dit betekent dat het hout ongedroogd is. Hierdoor kan schimmelvorming optreden bij Lariks/Douglas hout, maar niet gevreesd, vaak is de schimmel gemakkelijk weg te vegen of te schuren!
Geschaafd
Geschaafd hout is dus glad geschaafd, waarbij alle splinters in de balken, palen of planken verwijderd zijn. Geschaafd hout is dus ideaal voor alle toepassingen binnen en aan uw woning, vanwege de gladheid van het hout.
Let op: Bezaagd hout is voordeliger dan geschaafd hout, vanwege de extra arbeid die verricht moet worden bij het schaven van het hout! Bij het schaven wordt circa 7mm van het hout geschaafd.
Bezaagd hout is perfect voor toepassingen waarbij de ruwheid niet van groot belang is zoals gevelbekleding, tuinhuisjes, carports, schuttingen en dergelijke.
Geschaafd hout is daarentegen perfect voor toepassingen waarbij het hout glad moet zijn! Denk hierbij aan staanders van uw overkapping, vlonderplanken of balken. Daarnaast is geschaafd hout ook ideaal te gebruiken voor uw tuinmeubels en dergelijke.
Hout is en blijft een organisch product. Dit betekent dat het hout zich aanpast aan de omgeving waarin het zich bevindt. Een vers gekapte boom kan uit meer dan de helft van zijn gewicht uit water bestaan! Wanneer het hout droogt, krimpt het. Wordt het weer nat, zet het hout dus uit. Hout leeft en werkt (uitzetten en krimpen) dus en daar ontkomt niemand aan!
Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer de het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen. Hout leeft en past zich aan zijn omgeving, beschouw de scheuren daarom als prachtig natuurlijk bijproduct van uw hout.
Verminder scheurvorming
• Voorboren: Voorboren zorgt voor minder spanning tussen de krimp en uitzetting van uw hout en verminder de kans op scheuren!
• Kwaliteitsmateriaal: Door kwalitatief goede schroeven te gebruiken vermindert u de kans dat uw schroef zal afbreken door de werking van het hout.
• Genoeg ruimte: Bij het aanleggen van een vlonder, zorgt u voor voldoende ruimte, zodat de planken kunnen werken en tevens ventileren!
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond. Door slimme manieren toe te passen waarbij het hout toch boven de grond blijft, of door het hout te behandelen met verduurzamingsmiddelen, kunt u toch mooie sterke constructies maken die lang mee gaan!
Natuurlijk is Douglas hout zoals eerder genoemd goed bestemd tegen water. Geen enkele houtsoort kan tegen langdurige vochtigheid. Zorg dus ook dat uw hout niet constant aan nattigheid wordt blootgesteld, en dat het ook de tijd krijgt om te drogen. Dat zal de levensduur flink verlengen. Na het drogen van het Douglas hout wordt het hout zelfs harder. Elke keer nadat Douglas hout nat wordt, en weer opdroogt wordt het steeds een stuk harder.
Omdat het vers bezaagd hout ongedroogd is, zit er nog wat vocht in het hout. Hierdoor is het vooral belangrijk dat de ruimte waarin uw het hout bewaard goed geventileerd is. Door het droog buiten op te slaan met de mogelijkheid om te ventileren en door extra kleine latjes te plaatsen geeft u het hout de ruimte om te ventileren en te luchten.
Wanneer u vers hout bijvoorbeeld opslaat in een geïsoleerde, niet volledig droge ruimte, bestaat de kans dat het hout gaat schimmelen rotten. Zonde natuurlijk!
Wij adviseren altijd om het hout enkele centimeters boven de grond te bewaren. Zo is de kans kleiner dat vocht in het materiaal trekt via de grond. U kunt het hout bijvoorbeeld op een pallet plaatsen.
Om dus zowel de levensduur als de prachtige uitstraling van het Lariks Douglashout zo lang mogelijk te behouden, raden wij aan het hout te beitsen! Het hout behandelen kan op verschillende manieren. Zo kan lariks douglashout behandeld worden met dekkende verf, semi-dekkende of transparante beits. Wilt u de natuurlijke kleur van douglashout behouden? Dan raden wij u aan om de ‘kleurloze HK-lazuur’ te gebruiken met daaroverheen de ‘Long life UV’. Op deze manier heeft u de beste bescherming tegen houtrot, blauwschimmel, maar ook tegen de vergrijzen van UV-straling!
Momenteel zeer populair is het hout zwart afwerken. Hierbij blijft de houtnerf wel in zicht en creëert u een prachtig kleurcontrast! Wij zien deze trend veelal bij schuttingen, tuinhuizen, blokhutten en andere buitenverblijven. Er wordt een combinatie gemaakt van zwarte potdekseldelen of zweeds rabat en daarnaast de prachtige natuurlijke kleur van douglashout!
U wilt uw douglashout zwart beitsen? Neem dan de ‘Induline GW-310 gitzwart’, deze buitenbeits is vergelijkbaar met HK lazuur, echter kan deze buitenbeits ook nog verspoten worden. Ook is de Induline GW-310 beschikbaar in kleurloze of antraciet/grijze variant!